Ugens artikel - uge 43: Pluk fra boghylden

Ugens artikel - uge 43: Pluk fra boghylden

Empatisk og forstående historie.

Børn & Bøgers anmelder Kirsten Aggerholm har igen været omkring boghylden, og denne gang har hun fundet en bog i genren Young Adults.

Audreys verden, som er skrevet af forfatteren til den populære Shopaholic-serie, er hendes første ungdomsbog i genren Young Adults.

Historien handler om 14-årige Audrey, som har haft et nervøst sammenbrud. Hun gemmer sig hjemme hos sin rimeligt skøre familie og tør kun se omverdenen gennem et par store mørke solbriller.

Handlingen starter med, at moren truer med at smide Audreys storebror Franks computer ud ad vinduet, fordi han spiller for meget computerspil efter hendes mening. Moren er virkelig temmelig skør, men også viljefast, og hun og hendes handlinger skildres som virkelig morsomme, men også ret pinlige.

 

Angst og depression

Audrey er hjemme, fordi hun både er syg og skal skifte skole. Hun har nemlig været udsat for mobning i skolen. Frank får besøg af en ven, Linus, som går ind til Audrey med det resultat, at hun får et angstanfald. Hendes situation er, at hun lider af angst, social fobi og depression.

Hun har været indlagt på hospital, men konsulterer nu en psykiater, dr. Sarah, som til Audreys rædsel foreslår, at hun skal lave en videofilm. Hun skal filme alt, hvad hun ser - se verden gennem et kamera.

Audrey var dygtig i skolen, men isoleret. Nu kan hun ikke møde andre uden at flippe ud, Frank beder hende alligevel om at turde møde hans ven Linus. Linus besøger Frank for at arbejde med et computerspil, som udlover en stor præmie til det hold, der vinder.

 

Langsom bedring

Linus er en flink fyr, og han får løst op for noget i Audrey. Nu kommer Linus imidlertid ikke mere, fordi moren faktisk har smidt Franks computer ud ad vinduet, så han ikke længere kan spille. Til Audreys overraskelse generer det hende.

Hun samler alt sit mod og kontakter ham (SMS). De mødes, og da han er en rar dreng, bliver han ren terapi for hende. Hun føler sig efterhånden tryg ved ham, hun kan lide ham, ja hun er faktisk lidt forelsket i ham.

Bedringen i Audreys sygdom beskrives empatisk og forstående, og kontakten med Linus får hele hendes situation til at forbedres. Når man er syg, bliver man selvcentreret, men når en bedring indtræffer, bliver man igen i stand til at opfatte andre.

Audrey lægger pludselig mærke til, at moren er holdt op med at arbejde, fordi hun ikke kan gå hjemmefra på grund af Audreys sygdom.

 

Flere lag

Det er en bog, der har to lag, et humoristisk og et alvorligt til at blive klog af. Den er også lidt mystisk, fordi læseren ikke får at vide, hvilke begivenheder, der egentlig har fremkaldt det nervøse sammenbrud. Kun at nogle piger er blevet bortvist fra skolen, og at en lærer er forsvundet.

Det er en meget interessant, både morsom og spændende bog om en piges sygdomsforløb og hendes ikke helt almindelige, men dog kærlige, familie med en dominerende mor og en eftergivende far.

Oversættelsen er god og mundret.

Sophie Kinsella: Audreys verden. Oversat fra engelsk af Dorte Andersson. Carlsen, 374 sider, 195,95 kr.


Læs flere anmeldelser i Børn & Bøger.