Ugens artikel - uge 11, 2016: Fra børnelitterært arrangement på Information

Ugens artikel - uge 11, 2016: Fra børnelitterært arrangement på Information

Arrangement om fædre i børnelitteraturen.

Dagbladet Information inviterede den 3. marts på kaffe, croissant og børnelitteratur! Børn & Bøgers anmelder og journalist Kent Poulsen, som var med fortæller:

Kulturjournalist og kritiker Anita Brask Rasmussen fra Information causerede - på et tre kvarter langt og velbesøgt morgenarrangement på Information - om kønsroller i børnelitteraturen + fædre i børnelitteraturen!

Det blev en veloplagt rundtur i korte litterære nedslag fra tidernes morgen og frem til i dag.

En rejse tilbage til syttenhundredetallet viser de første tegn på ”børnelitteratur”, hvor de første blade havde et indhold beregnet for drengebørn, senere dog også for piger - som det skulle vise sig også at være penge i! Men mens drengene omtales med navns nævnelse alene, omtales pigerne derudover med præfikset jomfru!

 

Mor er den bedste i verden

Anita Brask Rasmussen gik rask videre til romantikken, hvor mødre og fædre i børnelitteraturen kom til at spille en rolle, vi hører om folkeeventyrene.
Derefter gik hun videre til fablerne, hvor hun læste denne prosaiske og tankevækkende tekst af Hans Vilhelm Kaalund fra Fabler for børn fra 1845 op:

Den dræbte And
I Skoven risled den klare Å;
En blodig Vildand bag Sivet lå,
Af Jægerens Bøsse var den dræbt,
Den havde sig hen til Reden slæbt.
Nu stod omkring den de Ællinger små,
De kunde det slet ikke ret forstå,
De krøb under Vingen, men den var slap -
»Vågn op, søde Moder, rab, rab, rab, rab!«
Så åbned de alle Smånæbbene vidt:
»Vi ere så sultne, giv os lidt!«
Men moderløs' vare de arme små -
O, har du en Moder, da skøn derpå!

Moderen var den bedste i verden i den tids litteratur, men forlod så helt - sammen med faderen - børnelitteraturen i 1900-tallet indtil 1960-erne, hvor kærnefamilien vendte tilbage og fremstod som den bærende samfundskraft.

Bøger af typen Paw-serien af Torry Gredsted fyldte i tiden og hang uløseligt sammen med spejderbevægelsernes fremkomst. Men så var der jo Pippi-bøgerne, alle børnelitteraters darling.

- Men hun er jo også en rigtig drengepige, og passer ikke ind i nogen som helst sammenhæng. Der er ingen forældre og intet hjem og ingen skole! Pippi er FANTASTISK, udbrød Anita Brask Rasmussen med et smil!

Pippi er en fantastisk drengepige uden faste rammer og alle børnelitteraters darling.

1960’erne blev introduceret med stærke karakterer og blandt andet Silas-bøgerne, Cykelmyggen Egon og ikke mindst Ole Lund Kirkegaards Gummi Tarzan. Her kommer faderrollen under pres, latterliggørelsen er til stede og til at få øje på, og Ivan forstår ingenting, og hvorfor skal han være som Tarzan? Den helt afvæbnede far forsvarer sig med et fordi det står i loven.

Ved arrangementet læste Anita Brask Rasmussen op fra blandt andet Gummi Tarzan, hvor faderrollen er under pres og latterliggørelsen til at få øje på.

Men så er der gudskelov Alfons Åberg, som i 1973 overrasker med en alenfar, der rummer den klassiske manderolle og tilbagelænethed - og så ryger han i øvrigt pibe!, sagde Anita Brask Rasmussen.

Med 2000’erne er fædrene konsekvent kommet ind i børnebøgerne, af Anita Brask Rasmussen eksemplificeret ved Poul og far på fisketur af Rasmus Bregnhøi og Andreas Bræstrup Kirstein og Dengang Sallys far var dreng af Thomas Brunstrøm og illustrator Thorbjørn Christoffersen, hvor sidstnævnte titels faderolle leger hætteklædt, sej drengerøv, som dog ikke står distancen.

 

Det nye faderbegreb

I foredragets sidste og døende minutter tegnede Anita Brask Rasmussen et billede af det udvidede normalitetsbegreb med eksempler fra Pija Lindebaums forfatterskab; Lille Laudrup og den bedste onkel, hvor faderens kone er en mand, uden at det gøres til noget særligt, og Kenny og barbierne, hvor Kenny hellere vil lege med pigerne end spille fodbold…

Endelig sluttede Anita Brask Rasmussen af med at sige, at der naturligvis er masser af mødre i tidens børnelitteratur, MEN de er ikke så sjove som fædrene!

Derved blev det, tak for informationen!

 


Læs om flere spændende arrangementer i Børn & Bøger.