Jule-special: Tre nye julebøger anmeldes

Jule-special: Tre nye julebøger anmeldes

Drillenisser, julehygge og dragerøvere

Børn & Bøgers journalist og anmelder Anette Grønholt Andersen har udvalgt tre nye julebøger for de yngste - og der er noget af enhver slags...

Helårsholdbar julebog

Drillenisserne er på spil og bedste ved, hvad hun ved! Der er noget på færde hjemme hos Kaj og Mille, der bor i et hus sammen med deres forældre og deres mormor. Kaj og Mille går i 0. klasse, og der begynder at ske mærkelige ting derhjemme.

Bedstes ting forsvinder, så hun konstant må lede efter dem. Forældrene tror blot, hun er blevet glemsom, men snart forsvinder der også ting fra de andre. Bedste er klar over, at huset er blevet invaderet af drillenisser, rigtig mange, bittesmå nisser.

 

Fanget i lakridsfælder

Mor og Far tror imidlertid ikke på nisser og bliver hurtigt trætte af bedstes nissesnak, men bedste ved, at der er mere mellem himmel og jord, end man lige kan se.

En dag begynder de små nisser at gå i de fælder, som bedste sætter op, fælder med lakridskonfekt. Drillenisser elsker især lakridspiber, ved hun. Kaj og Mille er overbevist om, at bedste har ret, men det er kun hende, der sådan rigtigt ser nisserne, ca. tyve i alt.

De to børn er flere gange lige ved at se dem, og de er fuldt og fast overbevist: Nisser findes! Omsider bliver nisserne tilfredse med alt det slik, de har fået, og flytter ud, inden julenisserne flytter ind.

Bortset fra, at det handler om nisser, kan bogen udmærket læses på andre tidspunkter af året, da den ikke specifikt handler om jul.

 

Langt fra traditionelle illustrationer

Illustrationerne er af Cecilia Fiona Strandbygaard, og en lille iagttagelse: Kaj har blå øjne, og Mille har brune – blot ikke på illustrationerne, der i øvrigt er kendetegnet ved personer med store øjne, arme og ben, der snor sig som slanger, og munde med mange tænder.

De farvelagte illustrationer har et livligt, koloristisk udtryk, der ligger langt fra traditionelle julebogsillustrationer. De er fantasifulde og udtryksfulde, og der er meget at opdage ved nærmere iagttagelse.

Birgit Strandbygaard: Drillenisserne. Illustreret af Cecilia Fiona Strandbygaard. Turbine, 74 sider, 249,95 kr.

 


En hyggelig kalenderhistorie

Befri julemanden er en kalenderhistorie i 24 korte kapitler, og det er en rigtig hyggelig julefortælling til højtlæsning.

Tvillingerne Sara og Simon får to nye venner, nemlig nisserne Frejdi og Venlig, der bor i familiens brændeskur. De to nisser får hårdt brug for hjælp, da julemanden bliver bortført af stortrolden, der hader jul og gerne vil forhindre, at julemanden når ud til børnene med årets julegaver.

Det bliver Sara og Simon, der skal hjælpe med at befri julemanden, der sidder indespærret i troldehulen og overbevise stortrolden om, at julen måske ikke er så dårlig endda?

 

Hygge, sne og julepynt

Den søde nabokone, Fru Olsen, der er god til at strikke, får også en rolle i historien, da hun strikker et varmt og lunt halstørklæde, som børnene planlægger at give den fæle stortrold.

Imens synes de andre trolde, og især Hulter og Bulter, at det er meget hyggeligt at fejre jul – det gør de, nisserne og børnene sammen, lige indtil stortrolden kommer hjem.

Hvad der så sker, er en julehemmelighed.

Illustrationerne signalerer jul, hygge, sne og julepynt, så der er ikke noget at tage fejl af – en fin oplæsningsbog for de fire–syv-årige.

Peter Gotthardt: Befri julemanden. Illustreret af Stine Rosenberg. Carlsen, 61 sider, 249,95 kr.


Spændende og anderledes julehistorie

Der er hæsblæsende action og fart over feltet i denne julefortælling, som foregår i et univers af alfer, drager, nisser og en julemand.

Et univers, Clara under en overnatning hos sin mormor, uforvarende får adgang til, da de går på loftet og finder den store gule bamse og et mærkeligt gammelt fjernsynsapparat, som Clara synes er så spændende, at hun vil have det med ned på sit værelse.

Om aftenen tænder hun for det, og en nisse kommer ud gennem skærmen for at stjæle slik og glaskugler. Clara bliver så vred, at hun forfølger nissen ind gennem skærmen, gennem en ”TVkanal”, og pludselig befinder sig i et andet univers, dér hvor nissen bor.

 

Dragerne vil stjæle julemanden

Det mystiske apparat er en hexafon, som står i forbindelse med andre hexafoner, hvor man kan rejse via TVkanalerne fra verden til verden. Det kan de onde væsener, dragerne, også. Det er dragerne, der planlægger at stjæle julemanden, med kane, rensdyr og det hele, når de passerer over Island til jul.

Clara lytter skjult med, og nu allierer hun sig med den frække nissedreng for at advare julemanden, inden det går galt. Selvom julemanden faktisk ikke var særlig rar, da Clara mødte op på hans feriested ved at bruge en af TVkanalerne.

Julemanden får bygget et særligt tog, der skal fragte både gaver, rensdyr og nisser frem, et tog, der ikke kan standses af drager. Det går også helt fint, indtil en forklædt drage trækker i nødbremsen. Så hænger toget stille i luften, og der må både list og styrke til for at løse situationen.

 

Fart og tempo

Rasmus Jensens mange flotte og anskuelige illustrationer går fint i spænd med teksten, og forsideillustrationen, der viser dragernes angreb på toget, der er stoppet i luften, signalerer fart tempo og fare, noget fortællingen fuldt og helt lever op til.

En spændende og anderledes julehistorie med fyldige kapitler – kan anbefales til oplæsning fra ca. syv år og selvlæsning fra 10 år.

 

Erik Juul Clausen: Clara og komplottet mod Julemanden. Illustreret af Rasmus Jensen. Turbine, 146 sider, 249,95 kr.


Læs flere anmeldelser hele året - både her på bloggen og i Børn & Bøger.