En kriminovelle ved juletid

En kriminovelle ved juletid

Freya Anduin: Hvem myrdede Julemanden? Books on Demand, 73 sider, 58,- kr.

Børn & Bøgers anmelder Eiler Jensen har set lidt på en lille kriminovelle, som egentlig ikke er en julehistorie, men som foregår ved juletid og handler om - julemanden.

Denne lille julenovelle er af forfatteren Freya Anduin, som vi tidligere har mødt i forbindelse med tre kriminalromaner, som alle foregår i København anno 1910. Hovedpersonerne i disse bøger var journalisten og fotografen Anna Lendorph og hendes kæreste, Christian La Cour.

Handlingen i denne lille fortælling, der fortsat foregår i København, er denne gang flyttet 20-25 år frem, og det er ikke længere Anna og Christian, der er hovedpersoner, men derimod deres datter, opdageren (privatdetektiven) Adeline La Cour, hvilket betyder, at vi befinder os i hovedstaden engang i 1930’erne.

Handlingen er denne gang henlagt til et stormagasin, og afvikles stort set på én dag - bortset fra slutningen.

Hvor tidsbilledet og miljøerne i romanerne var meget tydeligt og fint tegnet, er det næsten fraværende i novellen, som udelukkende foregår i stormagasinet, bortset fra interiøret.

 

Mange spørgsmål

I stormagasinet er Adeline La Cour ansat, og en dag op mod jul findes julemanden død foran sin stol. Det bliver efterhånden tydeligt, at døden ikke er naturlig, han er forgiftet med cyankalium, der er opløst i portvin.

Det er dog mere kringlet end som så, for det viser sig nemlig, at julemanden ikke er stormagasinets rigtige julemand. Ham finder de i et rum inde bag julemandens stol, hvor det viser sig, at han forinden er blevet slået ned med en nøddeknækker. Men hvordan mon det er gået til?

Hvem er den afdøde, hvis han ikke er julemanden? Hvorfor er den rigtige julemand blevet slået ned? Er det en udefra? Eller er det en af de ansatte? Og hvem tilhører det piccolokostume, som ligger ved siden af julemanden?

Hvem er mon frøken Münster? Og hvilken rolle spiller hr. Dam? For slet ikke at tale om hr. Schou? Og sluttelig: Hvad har fotografen, hr. Hertz, med det hele at gøre?

Men det er en feel good-historie, så det hele falder på plads, morderen får sin straf, så man kan slutte med at udbringe en skål for julemanden - i portvin.