Bonus oktober: Om projektet Læs for Livet

Bonus oktober: Om projektet Læs for Livet

Litteraturens NGO’ere!

Børn & Bøger har tidligere besøgt Rachel Röst for at høre om projektet Læs for Livet, der handler om bøger til udsatte børn. Børn & Bøgers journalist Kent Poulsen har nu opsøgt hende, for at høre, hvordan det er gået med projektet.

Vi er på Østerbro, adressen er Koldinggade 10 - imod tager Rachel Röst, som er cand.mag. i litteraturvidenskab, børnebogsforfatter, foredragsholder – og det er her, det foregår.

Sådan har det været siden sommeren 2012, hvor det hele begyndte; basen for nonprofit-organisationen Læs for Livet, for Rachel Röst er stifter af og programleder for projektet, der handler om videns- og læseudvikling hos udsatte børn.

 

Social innovation

Grundtanken er at benytte litteratur som social innovation. Når vi giver udsatte børn og unge adgang til gode bøger i hverdagen og skaber lyst til at læse, forbedrer vi denne sårbare gruppes livskvalitet og støtter deres muligheder for at bryde den sociale arv.

Således smukt formulerer organisationen selv budskabet, og det var i høj grad den selvoplevede periode, hvor Rachael Röst befandt sig på en ungdomspension fra sit 16. til 18. år, der nu her år senere materialiserede tanken om at gøre noget.

Det blev en provokation, at den på institutionerne manglende eller ganske forældede børne-ungdomslitteratur sygnede hen og personalemæssigt ikke fik den bevågenhed eller formidling, som litteraturen fortjener med den kraft, som gemmer sig her.

Det provokerede hende, at den litterære tilgang til livet bogstavelig talt næsten var slukket på de institutioner, som landet over rummer de socialt hårdest ramte børn og unge. Nu skulle der blæse nye litterære vinde på disse vanskeligt stillede grupper, derfor kom Læs for Livet til verden.

 

Vokser vedvarende

Når Rachel Röst begynder at tale sig varm om det projekt, hun nu har brændt for i godt tre år, er man klar over, at der er et stort engagement og en brændende lyst til at give disse udsatte grupper en chance som alle andre gennem litteraturen, at give dem den gode oplevelse og skabe den sociale relation og forandring.

Det, der måske nok engang var en en-mandshær, har nu vokset sig stærkt, et lille ”sekretariat” og dernæst en stor gruppe af frivillige har med tilsvarende entusiasme kastet sig ind i arbejdet, og de mange frivillige hænder er helt nødvendige, for projektet vokser vedvarende.

Når projektet er kommet så godt videre, skyldes det ikke mindst hårdt arbejde, men også at fonde støtter, at private og biblioteker landet over er gået med i arbejdet. Men det er intenst arbejde og megen opsøgende virksomhed, som gør, at succesen er til at se.

 

Et spørgsmål om logistik

En rigtig stor gruppe af landets forlag donerer kontinuerligt bøger af enhver art, og i den forbindelse er et samlende ord - på alle niveauer – logistik. Utrolig mange ting skal koordineres: Afhentning, klargøring, registrering, pakning, systematisering og så videre.

Derefter kan næste fase gå i gang, nemlig udvælgelse og sammensætning af de forskellige bøger, som efterfølgende bliver samlet som mini-biblioteker og distribueret til de søgende institutioner. Det er et rigtig stort logistisk arbejde, fornemmer man til fulde, når man står i lokalerne på Østerbro.

Hos Rachel Röst er der mange bøger. Overalt i reoler, kasser og stabler står og ligger de og venter på det kæmpe logistiske arbejde, det er, at få dem registreret, udvalgt, klargjort, pakket og sendt, så de kan blive "biblioteker" på de søgende institutioner.

Status er her tre år efter starten, at 60 institutioner, der huser udsatte børn og unge - som børnehjem, ungdomspensioner og behandlingshjem - har modtaget og fået glæde af små, skræddersyede ”biblioteker”, som i alt udgør imponerende godt 40.000 bøger.

Den proces er on-going, men projektet videreudvikler hele tiden nye veje at gå, man følger de tildelte institutioner med julepakker og er i opfølgende dialog.

 

Nye initiativer

Et af de helt nye initiativer er at uddanne frivillige som litteraturguider, der så kan følge de enkelte eller specifikke projekter, og det allernyeste skud på stammen er at udbrede projektet til Grønland.

I skrivende stund har Læs for Livets sekretariat været i Grønland med henblik på ikke mindre end to pilotprojekter, som skal danne ramme om Læs for Livet i Grønland. Det er man meget spændt på.

Foredragsvirksomhed og undervisning er også ordninger, som man er stærkt optaget af og deltager i overalt i landet.

Til slut, på spørgsmålet, om Læs for Livet har et sidste stort ønske, falder svaret tydeligt og klart: Større, men stadig centralt placerede lokaler i København, så der kan være bedre plads til det store logistiske bogarbejde og også eksempelvis et loungeområde, hvor frivillige naturligt kunne mødes.

 

En genvej til det svære

At det imponerende og prisværdige arbejde har sat sig spor, vidner disse priser, som projektet har modtaget, om:

  • BØFA-prisen 2014 (Børnebibliotekarernes Faggruppe).
  • Klodshans-prisen 2014 (IBBY, Selskabet for børnelitteratur).
  • Læseinitiativprisen 2014 (Landsforeningen af Læsepædagoger).
  • Børnesagsprisen 2014 (Børnesagens Fællesråd).
  • Benny Andersens Børnepris 2014 (Benny Andersen).
  • Fællesskabsprisen 2015 (Fællessagsprisen).

Rachel Röst skal have det sidste ord:

- Når børn og unge ikke befinder sig i nærende omgivelser, kan litteraturen være vigtig som en genvej til det svære liv og de svære emner, og litteraturen kan også være et fint konfliktudredende socialt redskab i hverdagen.


Læs også interviewet i Børn & Bøger nr. 1/2014, hvor Rachel Röst fortæller om sin egen baggrund og starten af projektet.