Ugens artikel - uge 50: Anmeldelse af to mesterligt illustrerede værker

Ugens artikel - uge 50: Anmeldelse af to mesterligt illustrerede værker

Årets bedste bog og en ny verdenssucces.

Børn & Bøgers anmelder Kent Poulsen har været en tur omkring boghylden og fundet to overvældende udgivelser; nemlig intet mindre end årets bedste bog, Monster, og en ny verdenssucces, en ny udgave af Harry Potter og De Vises Sten, begge mesterligt illustreret af Jim Kay.

 

Monster

Dette er en af årets absolut stærkeste og mest fængslende og hjerteskærende udgivelser - så enkelt tillader denne signatur sig indledningsvis at konkludere, romanen hedder: Monster.

Indledningsvis skal også nævnes, at Patrick Ness fik tilbudt oplægget om at færdigskrive romanen på grund af Siobhan Dowds alt for tidlige død. Han læste det, tog imod tilbuddet, og det kom der noget rigtigt stort ud af!

Vores hovedperson er Conor, netop fyldt 13 år og lever alene med sin mor, da forældrene er skilt og faderen har etableret sig med en ny familie i Amerika. Conor er bogstavelig talt alene - fysisk og psykisk - da moderen er uhelbredeligt syg af kræft og sengeliggende på sygehuset, og faderen som sagt rejst.

En mormor uden skygge af empati og situationsfornemmelse huserer, den allerbedste veninde svigter ham fatalt ved at røbe hans hemmelighed, og klassekammeraterne mopper og svigter ham i deres uforstand.

 

Igennem de hårdeste prøver

Conor er virkelig alene! Men så er det, at Monsteret dukker op lige efter midnat. Som den slags gør. (Romanens allerførste linje.)

Monsteret viser sig som et hjælpende gespenst, et alter ego, som konfronterer ham med den virkelighed – døden - som han så nødig vil indse eksisterer. Monsteret er her personificeret som et gammelt, kroget og stort takstræ, som skulle have medicinske og helsevirkende egenskaber.

Det er dog ikke monsterets ærinde, det er derimod at bringe ham igennem de evigt tilbagevendende mareridt, som martrer Conor. Mareridt, som hver gang ender med, at moderen glider ud af Conors hænder, ud over afgrunden - i døden.

Men inden den endegyldige og uigenkaldelige død til slut indtræffer, er Conor igennem de hårdeste prøver med skolens totale mangel på forståelse af situationen – både lærere og elever - som medfører, at Conor reagerer ukontrollabelt voldeligt og brutalt.

Tilsvarende smadrer han bogstavelig talt den håbløse mormors hus, da de imod al fornuft må bo sammen. Han føler sig også svigtet af sin mor, da hun aldrig, siger ham sandheden - foregiver ham, at hun nok skal blive rask. Derfor er mareridtet så hårdt og brutalt i Conors hoved – i drømmen.

 

Stor kunst

Men takstræet, monsteret, viser sig vedvarende og kommer igen og igen og fortæller undervejs tre vigtige og særlige historier for Conor. Dette bliver den afgørende forløsning og vejen til forståelse af det uundgåelige.

De sidste scener i denne roman skrives ikke smukkere, der er en betagende og en rørende smuk afsked med livet – døden.

Smuk og nærmest overvældende er illustrationssiden i denne roman også, overalt fra omslag til smukt fordelte tegninger bredt ud gennem hele romanen.

Illustrationerne er i sig selv stor kunst, udelukkende holdt i de sorte og grå nuancer med et imponerende ekspressivt udtryk, og de går nærmest symbiotisk fornemt i samspil med teksten og danner dette fælles storværk – stærk, fængslende og hjerteskærende.

Årets største anbefaling!

Patrick Ness: Monster. Efter idé af Siobhan Dowd. Illustreret af Jim Kay. Oversat fra engelsk af Lene Ewald Hesel. Gyldendal, 214 sider, 249,95 kr.


Harry Potter og De Vises Sten

Hvilken gave at få, hvilken anmeldergave at få, at sidde med denne tredje udgivelse af De Vises Sten, illustreret af Jim Kay og i stort format.

Det hele startede som bekendt med den første bogudgivelse i 1997, og en verdenssucces var skabt - så fulgte filmatiseringen, og en ny verdenssucces var skabt, og nu kommer så denne tredje, illustrerede, Harry Potter-udgivelse, og denne signatur tør godt spå, at en tredje verdenssucces er på vej.

En bog karakteriserer sig som bekendt ved, at læseren selv er billedskaberen, i film er filminstruktøren oversætteren og billedskaberen af forfatterens tekst - et nyt kunstværk - og et sted herimellem ligger den illustrerede roman, hvor teksten er fastholdt og den samme, og hvor illustrationerne skal finde sig et nyt rum, som udvider og gør det til endnu en ny kunstnerisk oplevelse.

 

Imponerende ny udgave

Det bliver det! Illustrationsopgaven blev af J.K. Rowling langt i sikre hænder hos Jim Kay – som også har illustreret den imponerende bog Monster, og som nu er i gang med næste Potter-udgivelse.

Han har på sin egen magiske vis med synlig respekt for bog og film skabt en imponerende ny udgave af De Vises Sten.

Det store format muliggør, at illustrationerne folder sig smukt ud, det er billeder af stor skønhed i total - og ned til de helt små vignetter. Overalt i bogen og på alle sider er Jim Kays pensel synlig, om ikke andet så som små blæk- eller farvepletter.

De imponerende illustrationer er dragende i et fornemt samspil med romanen, så man som læser præcis får den ekstra oplevelse, der berettiger udgivelsen. Den fører dermed også læsergruppen - med dette visuelle tillæg - længere ned rent aldersmæssigt, da man føres elegant ind i denne magiske verden - man drages, fortaber sig, dvæler og forstår dette overvældende værk.

Se smagsprøver på bogen på http://semagien.com/.

 

Har skabt guld

Lapis philosophorum er latin for De Vises Sten, som var det stof, man tillagde magiske og fantastiske egenskaber, og som alkymisterne arbejdede med at frembringe. J.R. Rowling og Jim Kay har skabt guld!

J.K. Rowling: Harry Potter og De Vises Sten. Illustreret af Jim Kay. Oversat fra engelsk af Hanna Lützen. I serien Harry Potter. Gyldendal, 248 sider, 399,95 kr.


Læs flere anmeldelser i Børn & Bøger.