Ugens artikel - uge 47: Pluk fra boghylden

Ugens artikel - uge 47: Pluk fra boghylden

Dystopisk, realistisk roman

I denne uge har Børn & Bøgers anmelder Kent Poulsen været omkring boghylden og set nærmere på første del af en bebudet trilogi. Den er utrolig velskrevet med stor nerve og intensitet – skræmmende tæt på virkeligheden.

Denne norske ungdomsroman er fra 2014, og et stykke inde i romanen, hvor vi har fået persongalleriet på plads og placeret historien i et mindre norsk, nutidigt samfund, lyder det sådan her:

Præcis som i Europa, sagde jeg. Under voldsomme protester fra befolkningen havde EU få dage tidligere gjort noget lignende. Mange mente, at de millioner af flygtninge, som var begyndt at samles i Tyrkiet og Nordafrika, skulle have lov at komme ind, hvis de ikke var syge...

De forstærkede de meterhøje pigtrådsafspærringer mellem Tyrkiet og Grækenland, udstationerede soldater...

Ja, det kunne jo lyde som en tekst taget fra dagens aviser! Men det er altså fra en aldeles fremragende ungdomsroman - første del af en bebudet trilogi – en skræmmende dystopisk og samtidig realistisk roman.

 

Rammes af parasitter

Vi får historien om vores jeg-fortæller og hovedperson Brage, som er forelsket i Frida, og som i øvrigt har et helt normalt liv, sådan som det nu oftest udfolder sig i teenage-alderen.

Men så sker det ufattelige, menneskegrupper i Japan bliver forrykte - som det kaldes - de myrder og skaber panik overalt, ramt af parasitten MTG eller Muteret Toxoplasma Gondii.

Verdenssamfundet kender ikke svaret, og en pandemi breder sig fra verdensdel til verdensdel, og når således også Norge og vore venner i det lille norske samfund.

Brage og hans familie er som alle andre ramt af panik, og man forskanser sig. De søger længst muligt væk ud i naturen i håb om at undgå smitten fra - ja, de ved det ikke, ingen ved, hvorfra den kommer.

Så også disse små familiegrupper, som samles her, bliver ramt, og nu er det kamp på liv og død, hvor ofrene også er både forældre og venner. Brage må ombringe sin egen far!

 

Et læsehit

Det er en barsk virkelighed, som viser sig i den lille gruppe, frygten, angsten, rivaliseringer og efterhånden også manglen på alting skaber fortvivlende tilstande.

Vi er langt forbi brugen af Facebook, YouTube, internettet, som forsvandt som noget af det første - i det hele taget er samfundenes sammenhængskraft på alle måder sat ud af kraft.

Det er en utrolig velskrevet roman med stor nerve og intensitet, og så er den særdeles spændende, en af de bøger, der næsten ”læser sig selv”, og læsehastigheden øges ganske enkelt i takt med romanens spændingskurve.

Og bogen er, som vist ovenfor, skræmmende tæt på virkeligheden.

Der er store potentialer til at blive et læserhit, og denne signatur glæder sig til de kommende to bind.

Sigbjørn Mostue: I morgen er alt mørkt. Oversat fra norsk af Erik Egholm. I serien Brages historie. ABC, 235 sider, 250,- kr.


Læs flere anmeldelser i Børn & Bøger.