Julen 2022

Julen 2022

Sigurd Barrett: Julens traditioner. Illustreret af Jørgen Eivnd Hansen. Politiken, 261 sider, 250,- kr.

Atter nærmer julen sig, og bøger om julen er begyndt at udkomme.

Igen i år har Børn & Bøgers anmelder Eiler Jensen på dette sted kigget på nogle af dem. Han begynder med en bog om julen, nemlig Sigurd Barretts Julens traditioner, Politikens forlag.

 

Julens traditioner

Bogen er bygget op som en julekalender, men kan dog ikke læses som en sådan, eftersom det ikke er en bog med en fortælling, der udvikler sig hen mod sin kulminerende forløsning den 24. december.

Bogen har et helt andet ærinde og er næppe en bog, man læser fra ende til anden. Bogen rummer så meget stof, at det vil være noget nær umuligt at komme bogen igennem på én december måned. Men det er en absolut veloplagt bog at gå på jagt i for at finde lige netop det, men gerne vil arbejde med, koncentrere sig om, vide noget om.

For det første har Sigurd valgt at kalde sine kapitler for sange, og for det andet er de enkelte kapitler ikke en fiktiv fortælling, men beretningen om ting og forhold i forbindelse med julen. Sigurd lægger ud med at fortælle om julekalenderen, som er opfundet for over 100 år siden i Tyskland.

Derudover er der kapitler om f.eks. julebag, julen og hjælpsomhed, julemanden, ris a la mande, lillejuleaften, juleaften, Hellig Tre Konger og mange mange andre, og de konkrete oplysninger er tillige krydret med fortællinger om emnerne.

For eksempel er der en morsom fortælling om, hvordan og hvornår juletræet kom i brug, og hvornår det kom til Danmark, ligeledes fortælles der om, hvorledes sangen Glade Jul, dejlige jul blev til både for teksts og melodis vedkommende. Og meget, meget mere.

 

Masser af aktivitetsforslag

Hvert kapitel - eller hver sang - afsluttes med et grønt felt Vidste du…, hvor centrale oplysninger er samlet. Der findes ligeledes masser af aktivitetsforslag til blandt andet at lave egne julekort og julemærker og til at skrive egne julesange samt at lave sit eget julemarked osv.

Dertil kommer, at der er mange klassiske julesange med i bogen, ligesom Sigurd Barret selv har digtet en del sange og komponeret musik til dem. Dem kan man høre ved at gå ind på de QR-koder, der findes trykt bagerst i bogen.

Bogen er gennemillustreret med Eivind Hansens glade og morsomme billeder. En appetitlig og oplysende bog om stort set alt vedrørende julen.

I forbindelse med udgivelsen af bogen kan man på YouTube se Sigurds Julekalender. Der er henvisninger til, hvordan man finder frem til den umiddelbart efter bogens forord.

 

Jonathan Krohn: Peters jul. Illustreret af Peter Bay Alexandersen. Carlsen, 40 sider, 149,95 kr.

 

Peters jul

Peters Jul er kendt af i hvert fald alle voksne - men sikkert også af mange yngre. Måske dog mere af omtale end ved egen læsning eller højtlæsning, men så snart man hører titlen, så popper givetvis de første linjer af fortællingen op: Jeg glæder mig i denne tid/ nu falder julesneen hvid/ så ved jeg julen kommer.

Hvad ikke så mange tænker på, er måske, at bogen i virkeligheden er en hilsen til hjemmets moder: Det er den danske moder,/ hvem bogen bliver sendt/ og hvorom vi vil bede/ det ved hun vist omtrent.

Men i øvrigt fortælles om hele julen, både optakten, selve julens fejring, Helligtrekongersaften og nytåret med.

Digtfortællingen blev udgivet første gang i december 1866. Historien er, som man vil vide, af Johan Krohn, mens den oprindelige udgave var illustreret dels af tegneren Otto Haslund og forfatterens bror Pietro Krohn. Denne udgave fra 2022 er imidlertid illustreret på fineste vis af Peter Bay Alexandersen.

Førsteudgaven var lille og undseelig, så Johan Krohn nægtede, at den måtte udgives. Den var dog trykt, og da forlaget gik konkurs, indvilgede han i, at den alligevel måtte sælges. I årene efter 1866 udvidede han teksten med det afsluttende digt efter julen.

I årevis har den lille bog været en klassiker, der stort set hvert år udkommer i nye udgaver og med nye illustrationer.

 

Kongehusets Julekalender. Nissefars julerejse gennem kongerækken. Illustreret af Peter Bay Alexandersen og fotos af Keld Navntoft. Politiken, 85 sider, 230,- kr.

 

Kongehusets julekalender

Mon ikke ideen med denne julekalender er at lægge op til Hendes Majestæt Dronning Margrethe den 2.’s 50-års regeringsjubilæum, som skal afholdes i januar 2023 med et års forsinkelse på grund af pandemien?

Kongehusets Julekalender fra 2021 handlede om en eftersøgning af nissefar, som var blevet væk på et af kongehusets slotte. Eftersøgningen førte derfor læseren rundt på alle de royale ejendomme.

Denne gang vågner nissefar op efter sine 11 måneders søvn, og til sin store skræk finder han ud af, at han har forsømt en stor opgave, nemlig at få helt styr på kongerækken, og det skal ske inden juleaften, så gode råd er dyre.

Sammen med juleenglen drager de nu på en rejse både i tid og rum for at hitte rundt i historien. Vi besøger f.eks. Kongernes Jelling, Grathe Hede, Koldinghus, Riberhus, Gåsetårnet og mange andre geografiske lokaliteter for at få kongerækken levendegjort.

Den sidste del af rejsen må nissefar tilbagelægge alene, da juleenglen bliver fjernet fra ham, men da er vi så tæt på samtiden, at han godt kan nå i mål alene og en smule bistået af nissemor. Så jo det bliver jul på slottet også dette år!

Bagerst i bogen findes skabeloner, så man kan fremstille sin egen nissefamile og sin egen juleengel. Skabelonerne kan også findes på Politikens forlags hjemmeside ved at bruge den QR-kode, der findes i bogen på side 85.

Hvem forfatteren til Kongehusets Julekalender er, oplyses ikke, men bogen er blevet til i samarbejde med hendes Majestæt Dronningen. Illustrator er som sidste år Peter Bay Alexandersen. De mange smukke fotos er taget af Keld Navntoft.

 

Sara Ejersbo: Julemissionen. Illustreret af Pernille Ørum-Nielsen. I serien Pigeliv. Gyldendal, 187 sider, 149,95 kr.

 

Julemissionen

Sara Ejersbo har nu føjet en julekalenderbog til sin søde serie Pigeliv om de tre piger Amanda, Emma og Josefine. Fortællingen i de 24 kapitler falder så at sige i to handlingstråde hen igennem julemåneden.

Den ene handler om skolen og om dette, at eleverne i trekløverets klasse skal være nisser for hinanden, og dem er der som bekendt flere slags af. Den anden handler om en redningsaktion på Rosenskiold Slot.

Og så er der midtvejs i fortællingen (den 13. december) et afgørende intermezzo i form af en noget anderledes opførelse af Luciasangen, som siden viser sig at blive en forløsende faktor i forbindelse med redningen af slottet.

Bogen er som vanligt bygget op således, at de tre piger på skift er hovedpersoner i kapitlerne. Hvad Amanda angår, handler det om at få familien med på at stå af gaveræset, for Emma handler det om, hvilken nisse hun skal være, når hun nu skal være det for vrantne Emil, og Josefine-delen handler om, hvorledes Josefine kan optræde som en Luciabrud, der vil gå over i historien som en optræden, man vil tale om i lang tid.

Sammen med dette er så sporet, der drejer sig om redningsaktionen på Rosenskiold Slot. Den aktion kommer i stand ved, at slottets ejer brækker benet og vil være ude af stand til at passe de mange dyr, der er derude. Det bliver så via Amandas mor de tre piger, der skal gøre det forsøg. Og det bliver en redningsaktion af de mere komplicerede.

 

Rene hjerter og stort mod

Ejeren af slottet har drømt om at gøre slottet til museum, men pengetanken er løbet tom, og nu skal næste generation så forsøge at gøre slottet rentabelt igen. Hvem kan komme med det bedste bud? Sønnen Michael eller datteren Birgitte?

Michael vil lave en oplevelsespark ud af området, og han vil kalde det Skov og chok. Birgitte vil derimod lave slottet om til et luksushotel.

Uanset hvilken løsning, der skal vælges, så vil slottets mange dyr komme i klemme. Det var i første omgang pigernes opgave at sørge for dyrenes mad, men efterhånden kommer det til at handle om dyrenes overlevelse. Og så med ét kommer der et nærmest umuligt problem til, som vil kuldkaste alle familiens projektforslag.

Slottet skal rives ned, og der skal bygges motorvej gennem området, så tingene går på ingen måde pigernes vej, så de har nok at lave i de godt tre uger, fortællingen strækker sig over. En klog mand, som pigerne kender, fortæller, at hvis slottets fremtid skal sikres, så kræver det et mirakel.

Nu er dette en jule-feel-good-kalenderbog, så tingene vender naturligvis og kommer i den grad til at gå pigernes vej. Det inkluderer såvel Luciaforestillingen som et mirakel, som ikke skal røbes her, men en hyggelig og sød bog er det blevet om de tre piger med rene hjerter og stort mod, uden hvilket hverken slottet eller dyrene ville blive reddet.

Bagerst i bogen findes et afsnit med bonussider; der er f.eks. opskrifter på pebernødder, opskrift på at lave kræmmerhuse, og der er lege at hygge sig med i ventetiden osv.

En julebog for de 10- til 13-årige. Men de kender såmænd Pigeliv-serien i forvejen, så der vil være masser af læsere til denne nye.